Vrijheidslicht

Nederland viert 75 jaar vrijheid. Daarom brengen we Vrijheidslicht: een gedenkwaardige theateravond die geheel in het teken staat van 75 jaar bevrijding. Niet geheel toevallig, want wij bestaan ook 75 jaar.

De allereerste opvoering in Hoessenbosch was een bevrijdingsrevue. De vrijheid werd hierin uitbundig gevierd met een mix van spel, muziek, zang en dans. Nu, 75 jaar later vieren wij hier in datzelfde theater die vrijheid ook met spel, muziek, zang en dans. Alleen ligt de nadruk dit keer niet op uitbundig vieren, maar staan we stil bij hoe we die vrijheid hebben gekregen. Wie heeft de vrijheid voor ons opgeofferd? En zeker niet onbelangrijk: hoe gaan wij nu met onze vrijheid om?

Blijven vertellen
Vrijheid is een ruim begrip en zeker niet vanzelfsprekend. Dat laten wij zien in enkele scènes waarin oorlogsverhalen tot leven komen. Angst, onrechtvaardigheid, maar ook schaamte en schuld zijn onlosmakelijk met de oorlog verbonden. Ze geven ons soms een ongemakkelijk gevoel. Toch moeten deze verhalen verteld blijven worden, zodat we onze vrijheid van nu nog meer kunnen waarderen.

Bevrijdingsvuur en Stichting Berghem Tegen Kanker
Hét symbool van vrede en vrijheid is het bevrijdingsvuur dat elk jaar door vele Berghemse wandelaars wordt opgehaald in Wageningen. Stichting Berghem Tegen Kanker is de organisator van deze bevrijdingsloop. In dit bijzondere jaar krijgt de  loop een speciaal tintje geven. Zoals gebruikelijk komen de wandelaars in de ochtend van 5 mei aan op de Wilhelminasingel waar zij stilstaan bij het oorlogsmonument. In de avond,  brengen de wandelaars van de bevrijdingsloop het bevrijdingsvuur naar Openluchttheater Hoessenbosch en ontsteken zij hier het vuur.  

Een symbolische actie waarmee we samen onze vrijheid van nu gaan vieren.

De regie van Vrijheidslicht is in handen van Marieke Moors uit Berghem. Tickets zijn € 5,- en bestel je hier.