Berghemnaren gaan bevrijdingsvuur weer ophalen

In de nacht van 4 op 5 mei  gaat weer een grote groep Berghemnaren het bevrijdingsvuur ophalen in Wageningen. “Mooie gesprekken, met een gemengd gezelschap en een bijzonder doel.”

In de nacht van 4 op 5 mei  gaat weer een grote groep Berghemnaren het bevrijdingsvuur ophalen in Wageningen. “Mooie gesprekken, met een gemengd gezelschap en een bijzonder doel.”

Al sinds 1948 wordt het bevrijdingsvuur, bij de overgang van 4 naar 5 mei, ontstoken bij het Wageningse hotel De Wereld. Vanuit het hele land komen mensen voor die bijzondere gebeurtenis naar de plek waar aan het einde van de Tweede Wereldoorlog de vredesonderhandelingen plaatsvonden. “Vrijheid is niet vanzelfsprekend Dat is momenteel weer heel actueel helaas.” Het bevrijdingsvuur wordt na de ontsteking verspreid naar verschillende gemeenten in heel Nederland. Aan het inmiddels tot een nationaal evenement uitgegroeide happening doen ruim 2.000 sporters mee. Het thema van dit jaar is: ‘Vrijheid, samen maken we het verschil’.

Waarbij een grote groep Berghemnaren het vuur gaat ophalen in Wageningen en dat gezamenlijk, wandelend, naar Berghem brengt. “Dat gaan we alweer voor de negende  keer doen. We vertrekken in de nacht van 5 mei om 00.30 uur vanuit Wageningen en komen, na enkele stops onderweg, tegen 11.00 uur in Berghem aan bij het monument op de Wilhelminasingel. Daar wordt dan het bevrijdingsvuur ontstoken door de wandelaars en een vertegenwoordiger van de gemeente

Op initiatief van Huub van Hoogstraten werd er ooit mee gestart en het is in de loop der jaren een groot Berghems evenement geworden.. “Naar de meeste gemeenten wordt in estafettevorm gelopen - er gaat zelfs een bevrijdingsvuur naar Groningen. Maar omdat Berghem ‘maar’ 40 kilometer van Wageningen ligt, lopen wij die afstand met de hele groep”,Dat is voor sommigen wel aanpoten, hoor. Maar we slepen elkaar er wel doorheen. Als we de brug bij Tiel passeren, vind ik dat altijd een speciaal moment. De zon komt dan net op, een prachtig gezicht. En tegelijkertijd denk je dan ook automatisch dat het stiekem nog best een heel eind lopen is naar Berghem.”

We zijn nu met  48 personen. Een groep van mensen tussen de 12 en 65 jaar oud, heel divers. Midden in de nacht, we lopen lange tijd in het donker, en met steeds iemand anders naast je, waardoor je mooie gesprekken voert. Heel bijzonder. Sowieso is het de moeite waard, want vrijheid is niet vanzelfsprekend.